Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Lutefisk

Lutefisk er lutbehandlet tørrfisk, og en gammel tradisjon i Norge. Få retter er elsket - og hatet - like høyt. Utvandrerne til USA tok med seg retten, som i dag utgjør en stor del av den kulturelle identitet blant etterkommerne.

Lutefisk med ertestuing,
stekt flesk, ribbefett og (mandel)poteter.


 

Til 4 personer:
Sett stekeovnen på 200 grader. Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned. Dryss salt over lutefisken. Dekk med aluminiumsfolie. Settes i ovn ca. 40 minutter ved 200 grader.

Ertestuing
3 dl tørre erter (gule eller grønne)
Vann
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts salt
La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann så mye at det dekker ertene. Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt.


Server lutefisken rykende varm på varme tallerkener med ertestuing, nykokte poteter og baconfett med sprøstekte baconterninger. Sett grovt salt, pepperkvern og sennep/sennepspulver på bordet.

Drikke:
Juleøl og akevitt




 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved