Juletradisjoner
Julen er en høytid fylt med kos, mye mat,
gaver og masse juletradisjoner. Juletradisjoner slik
vi kjenner dem i dag tok langsomt form allerede fra
1500-tallet, hvor man rundt omkring i Europa spiste
spesiell mat i forbindelse med julen. I dag er de
norske juletradisjoner en blanding av mange hundre
forskjellige juletradisjoner fra hele Europa. Den
mest grunnleggende av alle juletradisjoner er nok
at det ifølge den kristne skikken skal herske
fred på Jorden den natten Jesus ble født.
Det er grunnlaget for alle andre kristne juletradisjoner.
|
Mat:
Julaften spises lutefisk, juleribbe eller pinnekjøtt.
Det spises riskrem, multekrem eller karamellpudding
til dessert. På juledagene spises det søte
saker i form av pepperkaker, sirupsnipper, juleknekk,
krumkaker, marsipan osv.
Drikke:
Ifølge mange norske juletradisjoner drikker
man gjerne juleøl opp mot jul, enten i form
av juleøl eller hjemmebrygget øl. Den
svenske tradisjonen med å drikke gløgg
er også svært udbredt. På selve
julaften drikker de voksne ofte øl, akevitt,
konjakk, kaffe eller portvin.
 |
Det å finne roen på
kanefart i vintermørket, med fakler og
saueskinn i sleden og snøtunge graner er
det mange av oss som drømmer om.
|
|